Ha lenne olyan szervezet, hogy Magyar Történész Kamara, vagy valami hasonló, és annak Ungváry Krisztián tagja lenne, akkor szerintem most gyorsított eljárásban kéne őt kizárni sorai közül. Ungváry Krisztián történész létére odament az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc kitörésének ünnepére, amely egyúttal nemzeti ünnepünk, és fütyült, mint az őrült. Aztán elcsodálkozott, amikor valaki a több tízezer ünnepelni vágyó, de a fütyülők által megzavart ember közül megcsapta.

Ízlelgessük csak: egy történész fütyül az 1956-os nemzeti ünnepen…

Súlyos félreértés, hogy OV-t fütyülte ki! Valójában a hazáját fütyülte ki. Meg a több tízezer embert, aki méltósággal szerette volna ünnepelni az évfordulót. Meg Duda lengyel elnököt is kifütyülte. És persze Pongrátz Gergelyéket, a pesti srácokat, hőseink emlékét.

Egy igazi történész, egy igazi értelmiségi ilyet nem tesz.

Ott voltam, mert kíváncsi voltam, mit fognak művelni. Fütyültek Duda beszéde alatt. Sőt, a színi előadást is kifütyülték. De arra álmomban sem gondoltam, hogy ezek a Magyar Himnuszt is képesek kifütyülni. Hát miféle élőlények ezek? A világ melyik másik országában fordulhatna elő, hogy valakik kifütyülik a szülőhazájuk himnuszát? Máshol is megúszták volna egy-két sallerral? Gyanítom, nem.

„Nyitott vagyok a vitára, hibáim belátására, de ezt úgyis tudják, akik ismernek. Ez azonban ami itt történt, példa arra, hogy hová vezet a fekete-fehér látásmód” – írta utána a Facebookon Ungváry. Ez neki a vita. A fütyülés. Valamelyik haverja egy komplett szirénát hozott, azt kapcsolta be. Nekik ez a vita. „Fekete-fehér látásmód”? Odajön szétbarmolni egy ünnepet, és még neki áll följebb? Egy kevésbé birkatürelmű országban péklapáttal zavarták volna ki a térről! A Gyurcsány-érában pedig könnygázt, gumilövedéket kapott volna a képébe, nem csak egy legyintést.

„A mostani hatalom birtokosainak is el kell viselniük a kritikát és a mostani hatalom kedvelőinek azt, ha mások ezzel nem értenek egyet” – oktat ki mindannyiunkat ez a füttyös alak.

Ez nem kritika, ez proli tempó. Akár jobboldali, akár baloldali emberek fütyülnek szét egy ünnepet. És igen, anno Gyurcsány kifütyülése március 15-én ugyanilyen proli, gusztustalan tempó volt. Nemzeti ünnepen magyar ember nem fütyül. Március 14-én és 16-án szabad, 15-én nem. Ilyen egyszerű.

A Pázmány bölcsészkar töri szakáról, ahová én jártam, azt hiszem úgy rúgták volna ki ezt a fütyülős embert, hogy a födémszerkezetet is átszakítja a szemüvegével. Mert egy igazi történész nem hozhat szégyent a társaira és 1956 áldott emlékére!

Facebookos mentegetőzését egyébként úgy írta alá: „Krisztián Ungváry”. No comment.

 

Szerző: Pilhál Té  2016.10.23. 21:27 5 komment

Címkék: ünnep 1956 himnusz fütyülés Orbán Gyurcsány Ungváry Krisztián Duda

A bejegyzés trackback címe:

https://pilhaltamas.blog.hu/api/trackback/id/tr9011833151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szekertabor · provo.blog.hu 2016.10.24. 10:57:22

Még egy tanulsága van a tegnapi ünnepnek: vannak, akik akár a megveretést is kiprovokálják (vagy akár megrendezik), csak hogy létszámuknál nagyobb arányú közfigyelmet kapjanak. Ezzel tízezrek ünnepét tudják tönkretenni. Azt javaslom a törékenyebb idegrendszerűeknek, hogy ha ünnepelni mennek valahova, ahol rendzavaró füttyösökre lehet számítani, vigyenek magukkal egy marék gittet vagy gyurmát. A sípokat remekül el lehet vele némítani a rendbontók bántalmazása, és a sípok tönkretétele nélkül. Egy jól kihangosított rendezvényen néhány ember puszta bekiabálással vagy szabadszájas fütyüléssel nem tudja elnyomni a hangszórókat.

bcs222 2016.10.26. 18:52:19

"Súlyos félreértés, hogy OV-t fütyülte ki! Valójában a hazáját fütyülte ki. Meg a több tízezer embert, aki méltósággal szerette volna ünnepelni az évfordulót. Meg Duda lengyel elnököt is kifütyülte. És persze Pongrátz Gergelyéket, a pesti srácokat, hőseink emlékét."

Ungváry nem fütyülte ki sem a lengyel elnököt, sem az előadást, sem egyáltalában senkit, KIVÉVE Orbánt.

"De arra álmomban sem gondoltam, hogy ezek a Magyar Himnuszt is képesek kifütyülni."

A himnuszt speciel nem csak hogy nem fütyülte ki, hanem maga is énekelte.

"Facebookos mentegetőzését egyébként úgy írta alá: „Krisztián Ungváry”. No comment."

Jézusisten, Ungváry beszúrta az automatikus aláírást a bejegyzése végére, és nyilván angolra volt állítva a FB-ja, mint azon emberek 99%-ának, aki 2010 előtt regisztrált. Te jó ég...

Zárásként hadd idézzem az egyik hozzászólását az ominózus facebook bejegyzésből:
"Nem. Én nem fütyültem a rendezvény alatt, csak amikor az alcsúti ember beszélt. Minden felmenőm ült 1956-ban, engem erről nem kell kioktatni. Miért ne fütyüljem ki azt, aki volt tartótiszteket nevez ki épp a forradalom napján és aki elzárja az ügynöklistákat?"

Pilhál Té 2016.10.26. 22:38:51

@bcs222:
Hát akkor ez a történész úr végül is nagyon nagy hazafi, hogy csak a miniszterelnök urat fütyülte ki a haza nemzeti ünnepén... Nemes lélekre vall, mindjárt meghatódok... És a díszmagyar is olyan jól állt rajta. Kár, hogy összepötyögtette...
Akár kifütyülte a Himnuszt és Dudát, akár nem - nekem, aki ott álltam a fütyülő csordától 30-40 méterre, úgy tűnt, ugyanannyira elviselhetetlen a lárma mindvégig. A szirénát is szinte végig bőgették. Talpig demokrata, européer társaság...
A véleményemet fönntartom: aki kimegy füttyögni egy nemzeti ünnepre, s ezzel tönkrevágja több ezer békés megemlékező délutánját, az tehet egy szívességet. Egy jó nagy szívességet.

bcs222 2016.10.27. 07:10:23

@Pilhál Té: Akkor azt hiszem egyetlen kérdés maradt.

"A véleményemet fönntartom: aki kimegy füttyögni egy nemzeti ünnepre, s ezzel tönkrevágja több ezer békés megemlékező délutánját, az tehet egy szívességet."

És aki egykori tartótisztet léptet elő épp a forradalom napján?

Pilhál Té 2016.10.27. 23:05:11

@bcs222:
Látom, nem sikerült számodra érthetően leírnom a véleményemet. Megpróbálom még egyszer, hátha...
1. Nemzeti ünnepen, amikor a hőseinkre emlékezünk, nem fütyüljük ki az ország éppen aktuális vezetőjét, akárhogyan is hívják az illetőt.
2. Olyankor sem fütyülünk, rikoltozunk, szirénázunk (legyen akár nemzeti ünnep vagy sima hétköznap), ha azzal több ezer honfitársunkat zavarjuk. Mert szép dolog a szabadság, de mindenki szabadsága pont addig tart, ameddig más szabadságát nem sérti. Háromszáz fütyülős, szirénázós alaknak szerintem nincs joga tönkretenni több ezer ember programját.
3. Ha a fenti feltételek nem állnak fent, nyugodtan fütyülje ki a neki nem tetsző politikust bárki.
4. A III/II-eseknél (Tasnádi vagy épp Megyo) engem sokkal jobban izgat, hogy a kommunista rezsim volt vezetőit (Biszku stb.) miért nem számoltatták el. Vagy a volt ÁVH-s keretlegényeket, akiknek a kezéhez vér tapad, miért nem vette elő senki a „módszerváltás” után(Péter Gábor, Bauer, Bárd stb.) A III/II-esek, III/III-asok esete nem említhető fentiekkel egy lapon. Ettől még lehet véleményezni Tasnádi előléptetését (nekem is van róla véleményem), de nem október 23-án egy ünnepi rendezvényen. (Lásd: 1-2. pont.)
süti beállítások módosítása