Valószínűleg nincs a világon még egy ember, aki annyiszor halt volna meg, mint Oszáma bin Láden. A szaudi származású terrorista vezér halálhíreit nem holmi sarki fűszeresek keltették az elmúlt esztendőkben, hanem komoly közéleti szereplők, ezért nem érdemes figyelmen kívül hagyni azt a lehetőséget, hogy valamelyikük esetleg hiteles információk alapján igazat mondott.

Mivel egy ember jelenlegi ismereteink szerint itt a Földön csak egyszer halhat meg, ezért föltehető, hogy ha az egyik halálhír igaz volt, akkor a többi nem. Vagy nem nagyon. Például, ha már 2001-ben meghalt, akkor bizonyos, hogy Barack Obama amerikai elnök most 2011-ben a bolondját járatta velünk, és nem bin Ládent ölette meg az elit kommandójával.

Vegyük sorra, hányszor is halt meg az Egyesült Államok első számú közellensége. Már csak azért is érdemes ezt visszaidézni, mivel a hazai híradásokban – tisztelet a kivételnek – nem volt túl nagy visszhangjuk.

1. 2001. december 26-án a Fox News amerikai tévécsatorna a Pakistan Observerre hivatkozva arról számolt be, hogy az afganisztáni tálibok pár nappal korábban hivatalosan bejelentették Oszáma bin Láden halálát. Hozzátették: a férfit wahabbita szunnita hagyományok szerint 24 órán belül eltemették.

2. Pervez Musharraf akkori pakisztáni elnök 2002. január 18-án azt közölte: „Őszintén azt gondolom, hogy ő halott”. (Mármint bin Láden – a szerk.)

3. Dale Watson, az FBI terrorelhárító csoportjának vezetője 2002. július 17-én azt mondta: „Én személyesen azt hiszem, hogy ő talán már nincs velünk, de nincs bizonyítékom ennek alátámasztására”. Watson rövidesen nyugdíjba vonult – hogy az iménti kijelentés miatt-e, arról nincs információ.

4. Pár hónappal később, októberben Hamid Karzai afgán elnök is úgy nyilatkozott a CNN-nek, hogy szerinte bin Láden már nem él.

5. Harry Reid amerikai szenátor 2005 novemberében bejelentette, hogy neki azt mondták, a terrorista vezér meghalt az egy hónappal korábbi pakisztáni földrengésben.

6. 2006 szeptemberében a francia hírszerzés szivárogtatta ki, hogy a főterrorista Pakisztánban elhunyt.

7. Benazir Bhutto volt pakisztáni miniszterelnök 2007. november 2-án azt nyilatkozta az Al-Jazeera arab hírtelevíziónak, hogy Oszáma bin Ládent meggyilkolta egy másik ismert terrorista, Omar Sheikh.

8. Egy amerikai hírszerző tiszt, a bostoni egyetem nemzetközi kapcsolatok tanszékének professzora, Angelo Codevilla 2009 márciusában közölte: „Az összes bizonyíték alapján Elvis Presley inkább életben van napjainkban, mint Oszáma bin Láden”.

9. Asif Ali Zardari pakisztáni elnök érkezett ugyanezzel a hírrel 2009 májusában. Azt mondta: az amerikai hírszerző ügynökségeknél dolgozó kollégái sem hallottak semmit bin Ládenről hét éve, ezért ő sem hiszi, hogy életben lenne.

10. És a legfrissebb: Berkan Yashar török politikus és volt CIA-ügynök az orosz Channel One tévéállomásnak a napokban azt nyilatkozta: bin Láden már öt éve meghalt, így csak a holttestét lőtték szét 2011. május 2-án Pakisztánban az amerikai kommandósok. Közölte: az amerikaiak már korábban megtalálták a sírját, kiásták a holttestét, majd az abbottabadi házába vitték. Erre azért volt szükség, hogy az amerikai adófizetők lássák: az adódollárjaikért valamit kapnak cserébe.

Voltak még ilyen-olyan jelzések Oszáma haláláról, de ezekre most az egyszerűség kedvéért ne térjünk ki. Mindenesetre a fenti tíz személyiség pontosan ugyanannyi bizonyítékkal szolgált a terroristavezér halálára, mint a tízenegyedikként bejelentő (és nem mellékesen az újraválasztására készülő) Obama elnök.

Semennyivel.

Az amerikaiak egyetlen fotót, videót sem mutattak be nekünk a hulláról, mondván, az föltüzelné az arabokat. Miért, a halálhír tán nem elég lelkesítő? (Viszont azt megtudhattuk „hiteles” amcsi forrásokból, hogy Oszi naplót írt, halála napján csirkét majszolt, és hogy mindig elkapcsolta a tévét, ha meglátta benne az amerikai elnököt. Na, persze.)

Emlékszem, 2006-ban Szaddam Husszein iraki diktátor kivégzéséről „véletlenül” kiszivárgott egy videó, amin a tömeggyilkosnak akasztás közben épp leesik a feje. Akkor nem is vonta senki kétségbe, hogy elhalálozott-e a páciens.

Oszáma is meghalt már, ez szinte bizonyos. De hogy mikor, azt nem tudni, mert nincs róla hiteles információ. Hiteles információ az, amit olyan hiteles emberektől kapunk, akiknek nem fűződik érdeke a félretájékoztatásunkhoz. Vagy ha kétségbevonhatatlan tárgyi bizonyítékok támasztják alá a hírt. (Tényleg: miért is küldték szét a nagyvilágba azt a hamisított fotót Oszáma hullájáról Obama bejelentése után?)

Bin Láden halálának időpontja mostantól hitkérdés. Vagy hitvita. Van, aki Obamának hisz majd, van, aki a többi bejelentőnek és van, aki egyiküknek sem. Nem kizárt, hogy később vallási irányzatot neveznek el a szaudi férfiról. Valaki majd látni véli, amint a halottaiból föltámadt Oszáma – kezeit a háta mögött összekulcsolva – a pakisztáni hegyvidéket járja. Stb.

U.i.: Oszamára és 9/11-es szerepére egy későbbi posztomban még visszatérek.

Szerző: Pilhál Té  2011.05.19. 22:28 2 komment

Címkék: fbi oszama obama osama barack harry musharraf bin laden bhutto pervez reid watson hamid karzai benazir codevilla

A bejegyzés trackback címe:

https://pilhaltamas.blog.hu/api/trackback/id/tr682918012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nullius 2011.05.30. 14:57:54

Szerintem a mostani bejelentés volt a leghihetetlenebb. Az egész sztori még 2001. szeptember 11. eseményeinek "hivatalos" változatánál is meseszerűbb.

Pilhál Té 2011.05.31. 01:27:10

@Nullius:
Igaz, viszont 911-et jobban meg kellett tervezni, nagyobb munka volt minden szálat „kitalálni” és végrehajtatni a megfelelő emberekkel. Ez a mostani csak a pont volt az i-re.
süti beállítások módosítása